EL FAJOL

També dit blat sarraí o blat negre, no té res a veure amb el blat, ja que ni tan sols és un cereal.

És una planta herbàcia del grup de les lleguminoses, però com que té característiques similars als cereals i se’n fa el mateix ús, està catalogada com a pseudocereal.

 

És originari de la Manxúria (Xina), encara que s’ha cultivat tradicionalment en molts països.
Les dues varietats catalanes més importants són el fajol de l’arracada i el grisenc o de pota de gall.

El blat sarraí com que no és un cereal, no conté gluten. Àdhuc, en el procés de la molta, corre el risc d’estar en contacte amb altres farines. Per tant, no és apte per celíacs.

 

El gra de fajol és difícil d’espellofar, per això la farina sol ser integral o amb diversos graus de tamisatge, però en rares ocasions blanca.
Tanmateix, a diferència del que succeeix amb els cereals, la pell del fajol no té un interès massa destacable. És el seu germen, ubicat al centre del gra, el que aporta una gran quantitat de beneficis.

Té un gran poder energètic.
És una bona font d’Omega-3 i d’Omega-6.
Els àcids grassos: oleic, linoleic i palmític, ajuden a eliminar el colesterol dolent i també resulten molt útils per combatre malalties cardiovasculars.
Conté colina, que ajuda a la regeneració de les membranes cel·lulars i també és molt ric en lisina, un aminoàcid essencial que no sol ser present a les proteïnes vegetals.
Una de les principals propietats nutritives del fajol, és el seu elevat contingut de rutina. Un flavonoide ideal per tractar la fragilitat i la permeabilitat dels capil·lars sanguinis i el sistema circulatori en general, ja que inhibeix les hemorràgies, redueix la pressió sanguínia i millora la circulació.
Presenta un alt contingut de proteïnes (entre un 10 i un 13%) fàcils d’assimilar.

Alhora, és ric en minerals com: potassi, magnesi, calci, fòsfor, fluor, ferro i en vitamines del grup B.

PRODUCTES

Ingredients: massa mare de fajol,

farina integral de fajol eco,

farina de fajol eco, psyllium,  llevat natural, aigua i sal.