KHORASAN: un blat antic molt energètic

El seu alt contingut de proteïnes (entre un 20% i un 40% més que el blat comú) i d‘hidrats de carboni complexos, fan que sigui un cereal especialment indicat per esportistes, estudiants, infants, persones grans i persones convalescents.

 

Es creu que data del 7000 aC, però se li va perdre la pista fins fa uns setanta anys, quan fou redescobert a Egipte (suposadament) en una tomba faraònica.

 

Se l’identifica (com succeeix amb altres cereals) amb diversos noms:
– Blat Khorasan: per l’antiga regió del Gran Khorasan, que avui en dia comprèn territoris de l’Iran, l’Afganistan i Turkmenistan (és a dir, una bona part de l’antiga Pèrsia).
– Blat Persa: per al lloc d’on es creu que és autòcton.
– Blat egipci: per haver sigut trobat a Egipte.
– Kamut: el més emprat. Tanmateix, no identifica a cap cereal, ja que és el nom d’una marca.

BLAT KHORASAN

Aquest blat antic té el gra dues o tres vegades més blat antic té el gra dues o tres vegades més gran que el blat comú i en comparació a la xeixa o l’espelta (blats tous) conté menys aigua, fet que incrementa la seva resistència als insectes i alhora dificulta que es faci malbé.

Consegüentment, el Khorasan (blat dur), és especialment resistent a les plagues, el que permet el seu conreu ecològic sense dificultats.

 

 PROPIETATS I BENEFICIS:

– Ric en hidrats de carboni complexos, proteïnes i greixos poliinsaturats, majorment omega 6.
– És destacable el contingut de lisina: aminoàcid essencial que no sol estar present en els cereals.
– Aporta gran quantitat de minerals i oligoelements (magnesi, zinc, seleni, calci, potassi..).
– Conté vitamines del grup B i vitamina E (antioxidant, combat els radicals lliures).
– En ser un cereal pur (no un híbrid), és tolerat en molts tipus d’al·lèrgies, fins i tot pels al·lèrgics al blat. Tanmateix, no el poden consumir els celíacs (conté gluten).

– Un cop panificat, és de textura molt suau i de sabor dolcenc i molt agradable.