La Rosa Maria i la Núria som la segona generació del FORN GOTÉS
A casa, som forners.
El pare va dedicar gairebé seixanta anys de la seva vida a aquest ofici i la mare d’ençà que van comprar el forn del carrer Sant Cugat de Sabadell, es va fer càrrec de la botiga, de la logística, de resoldre els entrebancs que sorgissin i encara li quedava temps per cuidar-nos a tots.
La meva germana Rosa Maria i jo, vàrem créixer entre la botiga i l’obrador.
Així, literalment, perquè darrere la botiga hi havia la vivenda, després el pati on s’apilaven els costals de llenya i al fons l’obrador i el forn. Estructura que es repetia a moltes de les fleques d’antany.
Era i és imprescindible que la llar i el forn siguin molt propers.
Quan fas el pa de manera natural, a l’antiga si voleu dir-n’hi, no pots establir horaris. Escalfar el forn serà més o menys feixuc, depenent de com està estellada la llenya i de si és o no, verda o seca. A l’hora d’elaborar, s’ha de tindre en compte si fa fred o calor, fins i tot si plou o fa vent, perquè tot afecta la massa i al temps de repòs que necessitarà.
I quan toca coure, ai las!, és el forn qui mana.
Vesprada del dissabte
31 de gener de 1998.
C/ Sant Pau núm. 89, Sabadell
Inauguració de
TOT TECA – FORN GOTÉS
Una imatge amb molt de sentiment
És l’última on hi som tots quatre.
Poc després vam perdre al pare, i dos anys més tard, també la mare.
Detalls, aprenentatge, coneixements, saber fer…
El llegat de saviesa i estima vers el pa que els pares ens han deixat, és immens.
A Tot Teca – Forn Gotés el reivindiquem i ens esforcem a mantenir, defensar i difondre la manera més artesana, sostenible, sana i natural de fer pa.
Després de força anys i molta feina feta:
Tenim uns clients, que són els nostres millors avaladors.
I hem rebut diversos premis i reconeixements.
Destaquem: el d’EMPRESA ARTESANAL ALIMENTÀRIA i el diploma de MESTRA FORNERA (amb caràcter vitalici).
El nostre fonament, el seu mestratge.
Estimar l’ofici, conèixer el producte, dedicació, voler fer les coses cada dia millor i …. el forn de llenya.
Mateixa manera d’elaborar, mateix producte emblemàtic: els llonguets.
Tanmateix, la recuperació de cereals antics com: el blat egipci, l’espelta o la xeixa, i la creixent demanda de pans específics per persones amb intoleràncies o al·lèrgies alimentàries, ens engrescar a ampliar el ventall dels nostres productes.
Basant-nos sempre, en la qualitat i en la mateixa filosofia vers l’elaboració del pa, i assolint la formació necessària en dietètica i nutrició.
Som forneres, gairebé hem nascut forneres i ens agrada el que fem.
En definitiva ens complau fer pa perquè vosaltres pugueu gaudir-ne.