SÈGOL

El sègol és una planta herbàcia de la família de les gramínies.

 

Al principi va ser considerat una planta invasora en els conreus, però en lloc d’eliminar-la se’n va adaptar el seu cultiu.
Suporta molt bé el fred. Possiblement per això s’ha estès tant el seu cultiu al nord d’Europa.


Aquí a Catalunya, se l’ha menystingut i durant molt temps, només se’n feia pa quan hi havia escassetat de blat.
Tanmateix el seu consum és profitós i saludable.

PROPIETATS I BENEFICIS:

SÈGOL

La seva alta aportació de fibra, el fa ser un bon laxant i està especialment recomanat per a combatre el restrenyiment, ja que afavoreix el trànsit intestinal. Alhora retarda el temps de buidatge de l’estómac, disminuint la sensació de gana.

 

Redueix l’absorció de sucres simples, per tant és convenient per a diabètics.

 

També per a persones amb nivells alts de colesterol en sang, ja que la fibra arrossega part del colesterol i l’elimina per la femta.

El sègol té antienzims proteics IT i IC, antitumorals, fet que el fa recomanable sobretot en afeccions del còlon.

 

El seu alt contingut de potassi, facilita el bon funcionament del fetge.

 

Conté antioxidants, oligoelements, vitamines i rutina que afavoreixen l’elasticitat de les parets arterials i milloren el fluid sanguini, per això és molt beneficiós per a les persones amb problemes circulatoris (arteriosclerosi, hipertensió..).

La seva proteïna, la secalina, no és la mateixa que la del blat (gliadina) i el poden consumir els al·lèrgics a aquest tipus de gluten. Tanmateix no és apta pels celíacs.

El pa de sègol és un gran aliat pel nostre ben estar i per la nostra salut.

 

Elaborarem els nostres pans amb farina de sègol integral ecològica.

Tan sols en obrir el sac, ja es percep el seu aroma peculiar i intens. Aroma que conserva un cop ha estat panificada.

 

La base de tots els nostres de pans de sègol és la mateixa:
Cap de feina: massa mare de sègol.
Principal ingredient: farina integral ecològica de sègol molta a la pedra.
Llarga fermentació i cocció a la sola del forn de llenya.