XEIXA: blat antic autòcton
A Catalunya, hi ha constància del seu conreu almenys des de l’època dels romans, però pot molt bé ser anterior.
La Xeixa és un blat antic que no ha sofert modificacions genètiques, per això conserva intactes totes les qualitats nutritives i organolèptiques, de sabor, textura i olor.
– Manté les seves cadenes d’aminoàcids originals (no és un híbrid), per això és tolerada en molts tipus d’al·lèrgies.
– Destaca en hidrats de carboni complexos, aportant-nos energia de més llarga durada que els sucres simples.
– Conté vitamines del grup B (excepte la B12), que són imprescindibles perquè l’organisme pugui transformar els hidrats de carboni en energia per a les cèl·lules. Si la farina és integral (de gra sencer), també hi ha present la vitamina E, que prové del germen i té un alt poder antioxidant.
– Aporta molts minerals, com ara calci, magnesi o ferro.
– I com tots els cereals és una bona font de fibra.
La xeixa vella és un blat autòcton català. Durant centenars d’anys va ser un dels cereals més consumits, junt amb l’ordi i el sègol.
Tanmateix, es va deixar de cultivar perquè no era rendible.
Si comparem la xeixa amb el blat comú que es conrea actualment, veurem que té la canya més llarga, fet que la fa més fràgil i la força de la pluja i el vent la pot doblegar i malmetre.
A més, les seves espigues i el gra són més petits, per tant és menys productiva.
Sortosament, gràcies a l’esforç de petits productors ecològics, podem tornar a gaudir d’aquest meravellós cereal.
I a nosaltres ens plau haver participat en la recuperació de l’antic pa de xeixa.
En el moment en que els catalans commemoràvem el tricentenari, vam voler crear un pa representatiu. Cercant els cereals que s’utilitzaven al final del segle XVII i a principis del XVIII, va ser quan vam descobrir la xeixa.
Quina troballa!!
La idea de crear el pa del 1714, va anar perdent força davant la possibilitat de recuperar aquest petit tresor de la nostra història gastronòmica.
Un cop aconseguida la farina de xeixa integral ecològica i feta la massa mare, tocava elaborar el pa. Després de fer diverses proves (amb alguna decepció inclosa), vam assolir-ne un magnífic resultat
L’aroma, el gust i la nostra història, s’uneixen en aquest pa.